Maj – att göra i trädgården just nu

Nu är det bråda tider i trädgården. Allt vaknar till livo ch börjar växa samtidigt. Även ogräset, nu gäller det att ligga i och rensa när ogräsen fortfarande är små, då är de lättare att dra upp då de inte fått så mycket rötter ännu. Persikoträdet har här i Halland blommat över och körsbärsträd och silverpäron tar vid.

Japansk hängkörsbär

Nu är det även hög tid att plantera grönsaker direkt i pallkragen/krukan/landet, s.k direktsådd. Har du inte hunnit förkultivera (så tidiga fröer inomhus) så rekomenderar jag att köpa färdiga plantor av t.ex chili, paprika och tomater då de har en lång utvecklingstid och behöver förkultiveras redan i januari-mars för att hinna ge mycket frukt.

Silverpäron i blom

Saker du kan så utomhus nu när nätterna är +5C och dagarna varma är rädisor, majs, lök, morot, sallad, dill, persilja, potatis. Vänta lite till med bönor och basilika som behöver mycket värme.

Har du förkultiverat grönsaker såsom tomat, gurka, chili och paprika kan du nu avhärda dem innan du ställer ut dem i ditt växthus. Med avhärdning menas att man stället ut plantorna några timmar per dag i lä och skugga för att de ska vänja sig vid utomhuslivet.

Ett knep om du har kallväxthus är att bygga ett ”växthus i växthuset” genom att snickra ihop en enkel träram och klä in den i bubbelplast. Sedan hänger du ramen ovanför växterna som står på ett bord. Under bordet kan du ha en frostvakt för kalla nätter. Det går även att köpa färdigt.

Lycka till!

Odling och förkultivering av grönsaker och blommor

Nu börjar det bli trångt med växter inomhus. Grönsaker som tomat, gurka, chili, paprika, och majs samt solhatt ”Magnus” växer så det knakar under växtbelysningen. Samtliga plantor har nu fått en omskolning, det vill säga jag har planterat om dem en gång hittills.

Än så länge är det nattfrost och jag väntar in i det sista med att flytta ut växterna till växthuset, där behöver de både frostvakt och växtbelysning för att klara sig.
En frostvakt är en sorts element som drar igång när temperaturen understiger en viss siffra, denna siffra kan man själv ställa in. Exemelvis på 15 grader tycker jag är lagom. På dagarna kan det bli upp emot 30 C i växthuset, då stänger frostvakten av sig och växterna kan behövas skuggas mot den starka vårsolen. Det har jag löst genom att bygga ”ett växthus i växthuset” gjort av en enkel träkonstruktion med ”bubbelplast” runtomkring.

Växtbelysningen står fortfarande på ca 12 timmar per dygn men från maj månad skulle jag säga att det inte behövs mer. I maj kan många grönsaker direktsås i odlingslådor med fiberduk över sig. Läs på förpackningen när grönsaker och blommor kan direktsås.

Lycka till!

Diverse grönsaker i början av April, fortfarande inomhus.

Odla chili – så gör du

Nu i januari är det dags att så chili.

Chili har en lång utvecklingstid och behöver därför sås tidigt för att frukterna ska hinna mogna. Köp fröer från butik eller online och testa nästa år att ta tillvara på fröerna som dina plantor ger. Då får du väldigt många och de är alldeles gratis. Så kan man göra med de flesta fröer, förrutom F1 hybrider som inte blir likadana som plantan de kom ifrån.

Jag blandar så eller plantjord, gärna ekologisk, med perlit. Perlit är ett material som suger åt sig fukt och hjälper till att skapa en bra miljö, inte för blöt, inte för torr. Sedan sår jag fröna och täcker med ett tunt lager jord. En del lägger fröna i en blandning av vatten och bakpulver ett dygn innan sådd för att få bättre grobarhet. Jag tycker de gror bra ändå men det kan också beror på sort. Mina favoritsorter är bl.a `peter´och ´padron´.
Vattna försiktigt och täck med plast som du gjort små hål i. Ställ varmt, ca 20-25 C, golvvärme i badrummet är perfekt.

Det är lätt att samla på sig för mycket fröer..

Så fort fröna börjat gro måste de ha tillskottsljus och en svalare miljö, gärna mellan 15-20 C då de annars kan ränna iväg på höjden. Jag brukar ha växtbelysningen tänd ca 15 timmar/dygn. Belysningen finns att köpa i trädgårdsbutik, näst bäst är ljusrör med vitt ljus.

Plantera om chilin i egen kruka när de första karaktärsbladen kommit upp. Karaktärsblad är de blad som kommer efter de första bladparet, som kallas hjärtblad.

När chilin växer till sig planterar du om i stor kruka, vattnar, ger näring och binder upp på en bambupinne. Chili trivs allra bäst i växthus men på ett soligt skyddat läge kan den ge fin skörd också.

Lycka till med din chiliplantering!

Njutning i växthuset

Vi fortsätter att dela med oss av vårt växthusbygge. Nu i november kan vi verkligen njuta av glashuset när det inte finns speciellt mycket annat att göra i trädgården. Dessutom går det mot ljusare tider om bara fem veckor. Något att se fram emot för alla oss som inte gillar november särskilt mycket!

Växthus – sluttampen av byggnationen

Såhär byggde vi

Detta är det sista inlägget om vårt växthusbygge och vi firar att det äntligen är klart (med reservation för mindre fix kvar).

Våra pardörrar från Uddevalla regemente som vi fyndade på blocket är målade. De båda vädringsluckorna som sitter placerade på kortsidorna med automatiska öppnare är på plats. Anledningen till att vädringsluckorna hamnade på kortsidorna är dels att vi på så vis kunde ha större fönster. Samt att vinden blåser från nord-öst hos oss (skyddade av berg/skog) och vi tror att vi kommer få bästa luft genomströmning på det viset.

Hur fäster fönsterna?

Fönsterna, som jag tidigare nämnt, sitter fast med en trälist på utsidan men också med gummilist på både in och utsidan för bästa isolering.

Vi kommer också att kitta alla glaspartier nedtill mot muren samt glasen i pardörrarna. för att förhindra fukten.

Vad kostade det?

Vi har ju inte bara byggt ett 15 m2 växthus på denna plats utan vi passade på att bygga ett köksland på ca 100 m2 totalt då tomten är så stor. Följande ingår i vår uträkning:

Ca 14 ton makadam utspridd på ca 100 m2.
Markduk under makadam.
Dräneringsrör under växthus.
Virke till fyra odlingslådor med måtten 1×2 m samt H90 cm. Jord till dessa.
Staket samt staketstolpar kring nästan hela kökslandet ca 8×10 m.
Växthusgrund: Betong till ”klacken”, armeringsjärn, lecablock, putsbruk till finishen.
Växthusmaterial: Oinpregnerat kärnvirke till stomme och egenbyggda takstolar, skruv, beslag och färg till virket.
Växthusglas: Härdat glas 4 mm till taket, vanligt 4 mm glas till sidorna. Vädringsluckor av aluminiumramar med automatiska öppnare, samt tillskärning och montering av glaset utfört av glasmästaren samt en snickare ca 20 timmars arbete totalt.
Pardörrar.
Betongplattor till golvet på 15 m2 samt sättsand (ej monterat ännu).

Totalkostnad ca 55.000 SEK.

Var det värt det?

Om man då jämför med att köpa ett färdigt växthus av valfri tillverkare där du ändå måste göra grunden själv så anser vi att det verkligen är värt att bygga ett eget om man har möjligheten. Det då vi får ett stabilt träväxthus med 3 m till nock precis exakt så som vi själva vill ha det. Växthuset kommer att användas som uterum under vår och höst när det inte odlas i det.


Målning pågår

Att göra – höst i trädgården

Plantera, flytta och dela perenner
Nu när sensommar övergått till höst är en härlig tid i trädgården. Det är nu du planterar växter för bästa etablering inför våren. Det är även nu du delar perenner och flyttar växter som kanske inte passar där den står. Dessutom brukar handelsträdgårdarna rea ut massor av överblommade perenner som du kan fynda till bra pris!

Sätt lökar
Glöm inte att sätta lökar. Du kanske är trött på att gräva i rabatterna efter ett intensivt trädgårdsår. Men framåt våren när hjärtat suktar efter gröna blad och blommor finns det inget bättre än att se de små blomknopparna spira i den annars kanske trista rabatten. Tulpaner, narcisser, snödroppar, allium och hyacinter i alla dess olika färger. Peta ner dem 5-10 cm i jorden (det brukar stå djup på påsen) och sätt dem ganska tätt för bästa effekt. Sätt de längsta sorterna längst in och de kortare längst ut.

Se över din kompost
Nu är också en bra tid att gräva om komposten. Fyll på med nedvissnade perenner och grönsaksblast för en fantastisk näringsrik kompost nästa år. Ett tips är att ha tre kompostlådor. År tre har du en superfin och bra fördelad kompost att sprida ut i perennrabatter och grönsaksland.

Och glöm inte att skörda och ta tillvara på din skörd, belöningen!

Glas till växthus

Igår kom glasen till vårt växthus och vi är supernöjda! Fördelen med att bygga eget växthus är att man verkligen får det som man vill.
Glasen är som jag tidigare skrivit 4 mm på sidorna och härdat glas i taket. Utöver det tillkommer pardörrar och två stora vädringsluckor på kortsidorna för maximal luftgenomströmning.

Glasen till vårt växthusbygge fästes med en gummilist på vardera sida och sedan en trälist ovanpå gummilisten som sedan skruvas fast i trästommen.

Glasen är tillskurna hos glasmästaren för perfekt passning. Och det fick bli en  överhäng på 5 cm på takglasen så att vattnet inte rinner ner på sidorna.

Vill du ha hjälp med planering och trädgårdsritning av växter, rabatter, hårda ytor såsom altan, växthus och gångar? Se våra priser under fliken tjänster.

Bygga eget växthus

Drömmer du också om att bygga ett eget växthus?

Du är inte ensam! Vem vill inte ha ett växthus, ja om du är trädgårdsintresserad då såklart. Det finns en uppsjö ”katalogväxthus” att välja på för den som vill ha nytt, praktiskt och enkelt. För den som älskar loppisar, blocket och skroten så kan det finns gamla fönster att få tag på. Och som är fantastiskt vackert att bygga växthus med. Dock kan det ibland vara svårt att få tag på fönster och det kräver kanske sitt tålamod.

För den som vill ha ett egenritat växthus men inte hittar eller har orken att leta gamla fönster finns en mellanväg: Bygg grunden och regelstommen själv och köp glas från din lokala glasmästare!

Såhär gjorde vi:
Vi startade med att dränera marken, med hjälp av en grävmaskin grävde vi ut för dräneringsrör och lade makadam. Då vårt köksland ska innehålla stora odlingslådor, växthus och plats för bord och stolar lade vi markduk och makadam på ca 100 m2.

Därefter gjuter vi grunden av betong, som en klack för lecablocken att sedan staplas på. Lecablocken putsades sedan av putsbruk.

Regelstommen byggs av kärnvirke (furu) som målas i en egenblandad mörkgrön färg. Takstolarna bygger vi själva.

Härdat glas till taket och vanligt 4mm glas till sidorna.

Dubbeldörrarna inhandlades på nätet och målas i en vattentät färg.

Vi är nu i slutskedet på vårt växthusbygge och vill inspirera andra som går i växthustankar till att våga bygga ett eget. Visst har det ibland varit klurigt med vinklar osv. men absolut inte omöjligt för någon med viss händighet och vilja! Kostnaden för växthuset ligger strax under ett liknande från exempelvis Wilab Garden och såfort vårt är färdigbyggt återkommer jag med totalpris.

Gällande placering av ditt växthus kan man generellt säga att det ska stå fritt och i söderläge. Tänk dock på att för mycket sol kommer göra det stekhett i ditt växthus och du kanske behöver skuggväv på somrarna samt kunna öppna några fönster i taket för att få en luftgenomströmning.

Lycka till och ställ gärna frågor i kommentarsfältet nedan önskar Johanna!

 

Trädgårdsinspiration i Köpenhamn

Danskarna är inte bara duktiga på smycken, mode och inredning. De har också ett väldigt gott öga för trädgårdar och blomsterarrangemang. Överallt man går finns fina lerkrukor med hortensia, lavendel och olivträd.

I botaniska trädgården i Köpenhamn har de fantastiskt fina planteringar med dammar, palmhus och fjärilshus att besöka.

På torvehallerna finns inte bara supergod mat och frukt att köpa utan också vackra snittblommor, massor av välmående inne och uteväxter, perenner och krukor av alla de slag.

Christiania är en färgstark annorlunda och mytomspunnen del av Köpenhamn. Förutom vacker konst på byggnader och föremål finns här roliga grönsaksodlingar och vackra stora fikonträd, klättrande rosor och blomsterarrangemang  i återbrukets anda. Väl värt ett besök!

Ett besök hos konstnären Tage Andersens butik ett stenkast från ströget (Ny Adelgade 12) kostar 40 DKK och är väl värt ett besök. Hans ateljé är som ett litet mysigt trolskt sagoland där hans skapelser består av rustika antika föremål med mycket växtlighet.

Trädgårdsinspiration

Så kort sagt består Köpenhamn av mycket mer än bara ströget om man är intresserad av fina gröna ting!

Trädgårdsdesign – vad innebär det?

Jag får ofta frågan vad trädgårdsdesign innebär, vad får man om man anlitar mig och hur vet man att det är något för just dig?

Jag var själv husbyggare en gång i tiden och stod med en tomt på 3250 m2 som innehöll sly, sten och lera. Vi tittade på att anlita en trädgårdsdesigner för att få struktur på alla idéer men slogs snart ner av kostnaden, 20.000-30.000 SEK är en ganska vanlig kostnad på marknaden. Har man då precis köpt hus, byggt hus, är pensionär eller barnfamilj så kan den summan kännas för mycket.

Jag gick därför en kurs i trädgårdsdesign 2015 och lärde mig så mycket! Att odla grönsaker och ha ett brinnande intresse för växter är något jag haft hela mitt liv men den kursen gav mig färdigheter i att se struktur, vackra färgval, växtlära, siktdjup och mycket mer.

Vad du får av mig är en blandning av bådadera.
* Vad hade passat in i er trädgård baserat på er livssituation? (barn, djur, tid, budget, stil, område m.m.)
* Vilka växter kan/vill du ha i din trädgård som kommer trivas och frodas? (jordtyp, växtzon, mikroklimat, makroklimat, giftiga växter, lättskötta växter, utmanande växter m.m.)
* Hur sköter jag om det jag sedan planterat? (växtlista, sort, grönsaksodling, kompostering, planteringsjorden, bevattning, beskärning m.m.)

Alla mina kunder har hittills varit mycket nöjda med mitt arbete och mitt mål är att det ska fortsätta så. Har du några frågor så är du varmt välkommen att höra av dig: skriv under kommentarsfältet, maila, ring eller skicka ett sms. Se kontaktuppgifter under fliken ”kontakter” ovan.
Vänliga hälsningar Johanna på Trädgårdshjälpen!