Odla chili – så gör du

Nu i januari är det dags att så chili.

Chili har en lång utvecklingstid och behöver därför sås tidigt för att frukterna ska hinna mogna. Köp fröer från butik eller online och testa nästa år att ta tillvara på fröerna som dina plantor ger. Då får du väldigt många och de är alldeles gratis. Så kan man göra med de flesta fröer, förrutom F1 hybrider som inte blir likadana som plantan de kom ifrån.

Jag blandar så eller plantjord, gärna ekologisk, med perlit. Perlit är ett material som suger åt sig fukt och hjälper till att skapa en bra miljö, inte för blöt, inte för torr. Sedan sår jag fröna och täcker med ett tunt lager jord. En del lägger fröna i en blandning av vatten och bakpulver ett dygn innan sådd för att få bättre grobarhet. Jag tycker de gror bra ändå men det kan också beror på sort. Mina favoritsorter är bl.a `peter´och ´padron´.
Vattna försiktigt och täck med plast som du gjort små hål i. Ställ varmt, ca 20-25 C, golvvärme i badrummet är perfekt.

Det är lätt att samla på sig för mycket fröer..

Så fort fröna börjat gro måste de ha tillskottsljus och en svalare miljö, gärna mellan 15-20 C då de annars kan ränna iväg på höjden. Jag brukar ha växtbelysningen tänd ca 15 timmar/dygn. Belysningen finns att köpa i trädgårdsbutik, näst bäst är ljusrör med vitt ljus.

Plantera om chilin i egen kruka när de första karaktärsbladen kommit upp. Karaktärsblad är de blad som kommer efter de första bladparet, som kallas hjärtblad.

När chilin växer till sig planterar du om i stor kruka, vattnar, ger näring och binder upp på en bambupinne. Chili trivs allra bäst i växthus men på ett soligt skyddat läge kan den ge fin skörd också.

Lycka till med din chiliplantering!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *