Odling och förkultivering av grönsaker och blommor

Nu börjar det bli trångt med växter inomhus. Grönsaker som tomat, gurka, chili, paprika, och majs samt solhatt ”Magnus” växer så det knakar under växtbelysningen. Samtliga plantor har nu fått en omskolning, det vill säga jag har planterat om dem en gång hittills.

Än så länge är det nattfrost och jag väntar in i det sista med att flytta ut växterna till växthuset, där behöver de både frostvakt och växtbelysning för att klara sig.
En frostvakt är en sorts element som drar igång när temperaturen understiger en viss siffra, denna siffra kan man själv ställa in. Exemelvis på 15 grader tycker jag är lagom. På dagarna kan det bli upp emot 30 C i växthuset, då stänger frostvakten av sig och växterna kan behövas skuggas mot den starka vårsolen. Det har jag löst genom att bygga ”ett växthus i växthuset” gjort av en enkel träkonstruktion med ”bubbelplast” runtomkring.

Växtbelysningen står fortfarande på ca 12 timmar per dygn men från maj månad skulle jag säga att det inte behövs mer. I maj kan många grönsaker direktsås i odlingslådor med fiberduk över sig. Läs på förpackningen när grönsaker och blommor kan direktsås.

Lycka till!

Diverse grönsaker i början av April, fortfarande inomhus.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *