Maj – att göra i trädgården just nu

Nu är det bråda tider i trädgården. Allt vaknar till livo ch börjar växa samtidigt. Även ogräset, nu gäller det att ligga i och rensa när ogräsen fortfarande är små, då är de lättare att dra upp då de inte fått så mycket rötter ännu. Persikoträdet har här i Halland blommat över och körsbärsträd och silverpäron tar vid.

Japansk hängkörsbär

Nu är det även hög tid att plantera grönsaker direkt i pallkragen/krukan/landet, s.k direktsådd. Har du inte hunnit förkultivera (så tidiga fröer inomhus) så rekomenderar jag att köpa färdiga plantor av t.ex chili, paprika och tomater då de har en lång utvecklingstid och behöver förkultiveras redan i januari-mars för att hinna ge mycket frukt.

Silverpäron i blom

Saker du kan så utomhus nu när nätterna är +5C och dagarna varma är rädisor, majs, lök, morot, sallad, dill, persilja, potatis. Vänta lite till med bönor och basilika som behöver mycket värme.

Har du förkultiverat grönsaker såsom tomat, gurka, chili och paprika kan du nu avhärda dem innan du ställer ut dem i ditt växthus. Med avhärdning menas att man stället ut plantorna några timmar per dag i lä och skugga för att de ska vänja sig vid utomhuslivet.

Ett knep om du har kallväxthus är att bygga ett ”växthus i växthuset” genom att snickra ihop en enkel träram och klä in den i bubbelplast. Sedan hänger du ramen ovanför växterna som står på ett bord. Under bordet kan du ha en frostvakt för kalla nätter. Det går även att köpa färdigt.

Lycka till!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *