Bygga eget växthus

Drömmer du också om att bygga ett eget växthus?

Du är inte ensam! Vem vill inte ha ett växthus, ja om du är trädgårdsintresserad då såklart. Det finns en uppsjö ”katalogväxthus” att välja på för den som vill ha nytt, praktiskt och enkelt. För den som älskar loppisar, blocket och skroten så kan det finns gamla fönster att få tag på. Och som är fantastiskt vackert att bygga växthus med. Dock kan det ibland vara svårt att få tag på fönster och det kräver kanske sitt tålamod.

För den som vill ha ett egenritat växthus men inte hittar eller har orken att leta gamla fönster finns en mellanväg: Bygg grunden och regelstommen själv och köp glas från din lokala glasmästare!

Såhär gjorde vi:
Vi startade med att dränera marken, med hjälp av en grävmaskin grävde vi ut för dräneringsrör och lade makadam. Då vårt köksland ska innehålla stora odlingslådor, växthus och plats för bord och stolar lade vi markduk och makadam på ca 100 m2.

Därefter gjuter vi grunden av betong, som en klack för lecablocken att sedan staplas på. Lecablocken putsades sedan av putsbruk.

Regelstommen byggs av kärnvirke (furu) som målas i en egenblandad mörkgrön färg. Takstolarna bygger vi själva.

Härdat glas till taket och vanligt 4mm glas till sidorna.

Dubbeldörrarna inhandlades på nätet och målas i en vattentät färg.

Vi är nu i slutskedet på vårt växthusbygge och vill inspirera andra som går i växthustankar till att våga bygga ett eget. Visst har det ibland varit klurigt med vinklar osv. men absolut inte omöjligt för någon med viss händighet och vilja! Kostnaden för växthuset ligger strax under ett liknande från exempelvis Wilab Garden och såfort vårt är färdigbyggt återkommer jag med totalpris.

Gällande placering av ditt växthus kan man generellt säga att det ska stå fritt och i söderläge. Tänk dock på att för mycket sol kommer göra det stekhett i ditt växthus och du kanske behöver skuggväv på somrarna samt kunna öppna några fönster i taket för att få en luftgenomströmning.

Lycka till och ställ gärna frågor i kommentarsfältet nedan önskar Johanna!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *